Xiriton wint Climate-KIC runner up prijs

Op de eerste dinsdag in September, Duurzame Dinsdag, heeft Xiriton de Climate KIC runner up prijs gewonnen.

 

Xiriton is een alternatief voor beton en wordt gemaakt met olifantengras en olivijn. Deze ingrediënten zorgen beide voor het binden van CO2. Zo ontstaat een materiaal met een netto CO2-reductie van ca. 200 kg per kuub Xiriton.

Het olifantengras zorgt er bovendien voor dat het materiaal een zekere wapening kent, waardoor het minder bros is dan beton. Voorts is het lichter en is het in sommige gevallen makkelijker te verwerken. De uitstraling van het Xiriton wordt ook bepaald door het olifantengras, waarvan de vezels aan de oppervlakte zichtbaar zijn. Er kan gekozen worden voor verschillende fracties van deze vezels, wat de uitstralling grover of fijner kan maken.

Xiriton

Xiriton

De prijswinnaar van de Climate KIC runner up prijs is de ontwikkelaar van Xiriton Frank Bucher, die samen met Caspar de la Rie aan de basis van de ontwikkeling van Xiriton staat. Op de site van Acroniq vindt u meer informatie over het materiaal.

Climate KIC is een publiek private samenwerking die als doel heeft kansen te bieden voor innovatie op het gebied van klimaatverandering en -adaptatie.

Het eerste project waarbij Xiriton is toegepast in de openbare ruimte is de kanaalzone in IJmuiden. Hier is het gebruikt om de vloeren van de verblijfsplekken en de banken mee te maken. Meer informatie over het ontwerp van de Kanaalzone in IJmuiden vindt u hier.

2015-09-26 - v-eld - Verblijfsplek kanaalzone Willebrordpark

Verblijfsplek in IJmuiden met vloer en banken van Xiriton