Straatverhalen in De Cocksdorp

Voor de Cocksdorp wordt samen met Expotise gewerkt aan het ontwerp van een aantal infomeubels. Deze meubels vertellen verhalen uit de historie van De Cocksdorp. Zo is daar bijvoorbeeld de molen de Hoop die gekocht werd van Amsterdam en na een aantal jaren in vlammen opging. Of het verhaal van de Postboot die tussen De Cocksdorp en Vlieland voer.

indegrond1 copy221

Om de verhalen goed te kunnen vertellen is eerst gekeken of er wel ruimte was in de straat voor een dergelijk meubel. Die blijkt er eigenlijk niet te zijn. Zoals in bijna alle plaatsen wordt elke vierkante meter van de openbare ruimte gebruikt voor het één of het ander: fietsen, parkeren, verlichting, bankjes, reclame, terrassen enz. Om daartussen nog op een goede manier een verhaal te vertellen lijkt onmogelijk.

Montage van een straatvitrine in de openbare ruimte

Montage van een straatvitrine in de openbare ruimte

De oplossing is gezocht in het ondergronds brengen van de verhalen. In een straatvitrine wordt een klein monumentje gemaakt voor het verhaal, dat ook in de vitrine wordt getoond. Zo wordt de straat niet verder belast met weer een aantal objecten en krijgen de verhalen hun eigen ruimte.

Voor de entree van De Cocksdorp wordt gewerkt aan een entreemeubel. In de toekomst moet de route die zo ontstaat culmineren in een nieuwe openbare plek op de dijk, met uitzicht op het wad. De stichting waterrijke perspectieven, die het initiatief voor dit project heeft genomen is ook met het organiseren van dit laatste, ambitieuze hoofdstuk al een eind op weg.